Ostrov Ithaka v Řecku

U Kefalonie

Ithaka je řecký ostrov, patřící do Jónské skupiny ostrovů. A i přesto, že náleží spíše k malým ostrovům (rozloha Ithaky činí pouze necelých 100 kilometrů čtverečních), je dokonalým místem pro odpočinek. Ithaka skýtá možnost strávit zde několik velice příjemných dní během celého roku. Na délku sice měří jen cca. 30 kilometrů, ale i přesto doslova nabádá k pečlivému poznávání ostrovní krajiny. Obdivovat vnitrozemí Ithaky i pobřežní oblasti se dá kupříkladu ze sedla jízdního kola, po svých nebo na cestách vypůjčeným automobilem.

Ostrov Kefalonia, který je známější než Ithaka, od ní leží jen asi 4 kilometry přes úzký průliv. Vzhledem ke skutečnosti, že na Ithace samotné nebylo zatím vybudováno letiště, většina návštěvníků se do svého letoviska na Ithace přepravuje lodí po přistání na Kefalonii. Po moři se dá z Ithaky dostat též na nedaleko ležící ostrov Lefkada, populární Korfu nebo dokonce na řeckou pevninu do přístavu Patras.

Dokonalá relaxace

Ithaka se neřadí mezi nadměrně turisticky rušné a navštěvované řecké ostrovy. Díky tomu si neustále zachovává svůj přirozený charakter a hlavně všudypřítomný klid. Vzhledem k příjemnému klimatu je místní flóra většinu času zelená a v hojné míře zde najdete borovice, vinice, olivy a cypřiše.

K poznání ostrova bývá doporučováno si vedle nejrůznějších motorových i nemotorových vozidel půjčit si malou motorovou loď. S ní se dá nejen objet ostrov kolem dokola, ale i se vypravit na blízké ostrovy a ostrůvky. Na ty, kdo cestu absolvují, zde čeká klid, pohoda a skoro žádní turisté. Co víc by se mohlo na dovolené u moře v Řecku splnit? A jako třešnička na dortu je pak skutečnost, že byly skoro všechny ithacké pláže oceněny Modrou vlajkou za kvalitu vody.

Výlety i nákupy

Na ty, které nebaví během dovolené pouze ležet na pláži, čekají místní památky a působivá středomořská krajina. Vrcholným zážitkem je výstup na nejvyšší horu Niritos nebo horu Mt. Merovigla. Na mnoha místech lze vidět typické středomořské kostelíky, jež jsou rozmístěny téměř na každém ostrově v Řecku. A nebo je možné vypravit se na výlet na již zmiňované nedaleké ostrovy Kefalonii a Lefkadu.

Na nákupy je dobrou volbou zamířit do přístavu a též hlavního města ostrova Vathi. Podél krásné zátoky se krčí řady pestrobarevných domků, obchodů s památkovými předměty a kaváren s občerstvením. A kdo by chtěl poznat i něco více než jen bezprostřední okolí svého letoviska, může se vydat na výlet do vnitrozemí.

Pro obdivovatele neopakovatelné atmosféry středomořských ostrovů, pro ty, co hledají odpočinek a relaxaci či dokonce neoblomné romantiky je Ithaka jako stvořená.