Epirská riviéra v Řecku

Západní pobřeží Řecka

Oblast v okolí města Parga je celá poněkud izolovaná od zbytku řeckého území. Potěšitelné ale je, že již proběhly první práce na stavbě nové rychlostní silnice. Ta spojí region kolem Pargy s hlavními tahy napříč Řeckem a měla by tomuto místečku umožnit stát se oblíbenou rekreační destinací. V Parze je totiž možné se setkat s ne úplně předvídatelnou kulturou Řecka.

Koupající se turisté mají výhled na ne příliš vzdálený ostrov Paxos a jižní výspu ostrova Kerkyra. Při dobrém počasí je možné dohlédnou dokonce až na pobřeží ostrova Lefkada (fotografie). Výhodou Epirské riviery je fakt, že díky blízkosti celé řady dalších ostrovů je možné se pravidelně vypravovat na jednodenní výlety za poznáním blízkých ostrovů a před setměním se vracet na svůj tichý a útulný poloostrov. Dobrodruzi se pak vypravují za dobrodružstvím i do nedaleké Albánie. Na poloostrově se nachází též nejhlubší řecká soutěska Vikos, měřící 12 kilometrů. Ta je v současnosti chráněným parkem.

Moře a pláže

Ke slunění se na břehu moře lze volit hned z celé řady pláží. Skoro u centra města leží Krioneri, ale vzhledem k její velikosti bývá v průběhu léta často plná turistů. A to je důvodem, proč se rekreanti toužící po soukromí vydávají na pláže více vzdálené od centra.

K tomu často používáno vodní taxi, které dovolenkáře naloží a vylodí přímo na dané pláži. Autem nebo skútrem je možné se dostat k pláži Lichnos. Ta se nachází od města vzdálena necelé 4 km a bývá považována za jednu z nejkrásnějších. V neposlední řadě je pak třeba vyzdvihnout též oblázkovou pláž Valtos, která je několik kilometrů dlouhá a směřuje sem většina turistů.

Se zapůjčeným šlapadlem lze strávit pohodové okamžiky na nevelkém ostrůvku v zálivu Panagia. Působivé městečko Parga leží na břehu Jónského moře, v jehož vodách lze nabrat ztracenou energii.