Ostrov Ios

Nedaleko Santorini

Mezi nejnavštěvovanější ostrovy Řecka patří ostrov Ios. Je součástí tzv. Kykladských ostrovů a leží mezi dalšími známými ostrovy Santorini, Naxos a Paros. Z ostrova Santorini jezdí každý den na Ios lodní doprava, protože na Iu nebylo vybudováno letiště a turisté přistávají na okolních ostrovech. A i přesto, že plocha ostrova Ios nepřesahuje hodnotu 100 km2, je mezi turisty velmi oblíben. Největšími lákadly je kouzelná příroda, okouzlující pláže a bezstarostný způsob zdejšího života. Místních žije na ostrově jen cca. 2.000.

Trajekty z ostrova Ios plují rovněž do Athén, krétského Heraklionu či na další okolní ostrovy. Hlavním městem Iu je Chora.

V dobách minulých zde bylo hlavním způsobem obživy zemědělství. V současnosti se ale hlavním hospodářským odvětvím stává cestování a služby s ním spojené. Cestovatelé, jež na Ios zavítají, hledají hlavně pohodu a soukromí. A to jim místní pláže s pískem zlaté barvy nabízejí.

Chora

Do hlavního města sice mají automobily vjezd zakázán, na oplátku je skvělým místem pro romantické procházky křivolakými uličkami. Chora je proslulá svou starořeckou architekturou, jejímiž nejdůležitějšími poznávacími znaky jsou až neuvěřitelně bílé, hlavně čtyřhrannými, domky. Město je plné kavárniček, restaurací, taveren a též obchodů se suvenýry.

Na periferii Chory se do výšky tyčí 12 větrných mlýnů. Nedaleko nich se nachází přírodní amfiteátr, ve kterém se pořádají rozličné kulturní akce. Právě zmiňované větrné mlýny byly vystavěny i na dalších místech na ostrově a jsou jeho jakýmsi symbolem.

Dovolená na Iu

Pláže ostrova jsou údajně ty nejlepší nejen v Řecku, ale dokonce v celé Evropě. Turisté mohou beze stresu lenošit a vystavovat své tělo slunci na více než 70 kilometrech pláží. Čistá voda navíc láká potápěče k objevování místního života pod hladinou.

Moderní ubytovací kapacity byly nedávno vybudovány hlavně ve středisku Mylopotas. Město leží 1,5 kilometru od Chory a ke skvělé relaxaci nabízí více než kilometrovou pláž.