Kefalonia

Stoupající popularita

Řecký ostrov Kefalonia je každoročně oblíbeným rekreačním cílovým místem velkého množství rekreantů nejen z Evropy, ale z celého světa. Pro dovolenou na ostrově Kefalonia je možné vybírat jak mezi hotely se stravou, tak jednoduše zařízenými a tím pádem i levnějšími apartmány nabízenými bez stravování. V katalozích českých cestovek je jich k volbě mezi klienty k dispozici hezká řádka.

Kefalonia patří mezi největší ostrovy Jónského moře a současně je šestým nejrozsáhlejším ostrovem Řecka. Jeho rozloha je téměř 800 kilometrů čtverečních. Hlavním městem je Argostoli a vedle vypůjčeného auta je možné se na jeho návštěvu ze vzdálenějších míst na ostrově vydat například lodí nebo autobusem.

Exteriéry pro film

Ostrov mezi širokou veřejností proslavil velkofilm Mandolína Kapitána Corelliho, který se zde natáčel právě zde. Do té doby jej znali jen opravdoví znalci Řecka, kteří už ale měli v malíčku téměř veškeré řecké ostrovy. I tak ale Kefalonia stále nepatří k exponovaným a rušným letoviskům, takže i v současnosti se tu dá v sezóně najít klidná pláž skoro bez lidí. Pláže na ostrově jsou jak písčité, tak s oblázky a kamínky a mořská voda je tak modrá, až přechází zrak. Na jaře pak celý ostrov rozkvete a na každém kroku se mísí vůně citrusů, oliv a eukalyptu.

V průběhu dovolené na ostrově Kefalonia je možné udělat si lodní výlet na blízký ostrov Ithaka nebo se pěšky vydat na vrcholky zdejších hor.

K poznání ostrova je pak asi ideální půjčit si auto nebo skútr. Symbolem většiny řeckých ostrovů jsou mlýny poháněné větrem, které ční k nebi i na Kefalonii. Byly postaveny severně od města Argostoli. Na gurmány tu pak čekají jídla z mořských ryb nebo výborné víno Robola.