Ostrov Lesbos v Řecku

Třetí největší ostrov Řecka

V severovýchodní části Egejského moře, pouze osm kilometrů od pobřeží Turecka, se nachází 3. nejrozlehlejší ostrov v Řecku Lesbos. Má rozlohu přes šestnáct set kilometrů čtverečních a jeho obyvatelstvo čítá téměř 85.000 ostrovanů.

Na Lesbu se nachází velmi úrodná země. Proto bývá ostrov též nazýván ostrovem oliv. Na olivovníky tady turisté budou narážet doslova všude, kde se ocitnou. Hlavní město ostrova Lesbos se jmenuje Mytilene. Jeho návštěvníci si v něm mohou prohlížet zbytky starého města, historickou architekturu, muzeum a celou řadu nejrůznějších kostelů.

Tradice

Ostrov Lesbos se během posledních několika let prakticky vůbec nezměnil a snaží se nepodléhat vlivu moderního průmyslového cestování. Ale i přesto je zde možné narazit na poměrně pulzující a živá střediska. Ta jsou vhodná především pro ty turisty, kteří chtějí svou dovolenou prožít v místech, kde to jak se lidově říká tepe a žije. Ze všech ostrovů Egejského moře má do roka nejvyšší počet dní, kdy tu svítí slunce. V průběhu celého roku a během léta se tady teploty běžně drží v rozmezí 35 – 40 stupňů Celsia.

Lesbos je na většině svého území hornatý. Ale ani tak netrpí nedostatkem zeleně. Vznikl, stejně jako téměř všechny ostrovy Řecka, vlivem sopečné činnosti. To dokazuje několik miliónů let starý zkamenělý les, na který se návštěvníci ostrova jezdí dívat na západ Lesbu. Na Lesbos též velmi často jezdí lidé s problémy kůže a zažíváním, neboť tyto nemoci jsou zde léčeny v oblastech Thermi, Eftalou a v městečku Polichnitos.

Letní dovolená na Lesbu

Drtivá většina cestovatelů si ovšem ostrov Lesbos vybírá pro svou dovolenou především pro jeho úžasné pláže. Řada z nich byla oceněna Modrou vlajkou, což jen svědčí o jejich čistotě a kvalitě. Z těch nejvyhlášenějších pláží stojí za zmínku kupříkladu Agios Isodoros, Kagia, Mylovos, Kampos, Nifdad, Mytilene, Plomari, Sigri nebo Skala Kalloni.

Po horkém dni, stráveném na rozpálených plážích, je velmi vítanou možností zastavit se v některé ze zdejších hospůdek nebo restaurací. Turisté si k večeři s oblibou pochutnávají na některém z vynikajících pokrmů z čerstvě ulovených ryb.

Ostrov se stal velmi populárním ze zdejších prázdninových cílů pro milovníky turistiky. Jen velmi zřídka lze totiž najít tak okouzlující přírodu jako právě zde. Je zde možné pozorovat skoro 300 druhů volně žijících ptáků.