Kréta

Největší ostrov Řecka

Ostrov Kréta není pouze nejrozlehlejším řeckým ostrovem, ale patří také k nejrozmanitějším. Překrásné moře, divoké pohoří a celá řada dalšího bohatství přitahují každou sezónu na ostrov Kréta desetitisíce turistů ze všech koutů světa.

Legendy tvrdí, že právě na tomto ostrově se narodil nejvyšší z bohů Zeus. Není ale jediným bohem, jež má na ostrově Kréta svůj původ. Své stopy zde tu mají bohyně Europa, Ariadna a další. Rozmanitost ostrova ovšem nesouvisí pouze s dávnými bájemi. I geograficky nabízí Kréta svým návštěvníkům jednu raritu: cestovatelé si na ostrově mohou zaplavat hned ve dvou mořích. Severní část Kréty omývají vody Egejského moře, zatímco jižní pobřeží již náleží k moři Libyjskému.

Jižní poloha

Geograficky patří ostrov k těm jižně situovaným a z toho důvodu i k nejslunečnějším cípům Evropy. Záruka příjemného klimatu a slunečního svitu po celou dobu trvání dovolené je na Krétě skoro absolutní. Během sezóny zde téměř vůbec neprší a teploty se pohybují přes 25 stupňů.

Rozdílná pobřeží

Na jižní pobřeží Kréta míří v první řadě dobrodružné povahy. Turisté tu nenajdou totiž mnoho pláží, ale naopak místní pohoří přímo vybízí k trekkingu a horolezectví. Skály zde končí až u mořské hladiny a turistům, kteří se odhodlají vystoupit až k vrcholu, nabídnou úchvatné výhledy po blízké i vzdálené krajině a na nekonečnou mořskou hladinu.

Severní břehy zase dokonale sedne těm návštěvníkům, kteří touží po pohodě a odpočinku na plážích s jemným pískem a chtějí si užít slunce. Pro ty, kteří na ostrov přiletí relaxovat, je severní část Kréty doslova Eldorádem na zemi. Navíc v jižní části se nalézá hezká řádka míst, jež jsou dokonalým místem pro potápění. Nádherné poklidné zátoky a místní vesničky navíc přirozenost ostrova jen dokreslují.