Karpathos

Mezi Rhodem a Krétou

Mezi populárními řeckými ostrovy pro dovolenou Krétou a Rhodem se v Egejském moři vine půvabný ostrov Karpathos. Je řazen k souostroví Dodekanésos a z celé skupiny je druhým největším ostrovem. Na severu k němu náleží ještě ostrůveček Saria, na jihu pak malé ostrovy Kasos a Armathia. Typickým znakem půvabného ostrova Karpathos je divoká fauna a flóra. Turisté jej též označují za jedno z mála posledních míst, kde se dá ještě dnes zažít atmosféra pravého původního Řecka. Ostrov měří na délku cca. 50 kilometrů, na šířku pak mezi 6 až 11 kilometry. Jeho pobřeží se táhne v celkové délce 160 kilometrů a jeho hlavním městem je Pigadia.

Protože Karpathos ještě tolik nezasáhl průmyslový turismus jako nedalekou Krétu a Rhodos, návštěvníci zde mohou strávit úplně odlišnou dovolenou než jen pouze lenošit na pláži a koupat se v příjemně teplém moři. Karpathos je totiž ostrovem plným kontrastů. Dá se o něm říci, že je vlastně jedním velkým pohořím. Nejvyšší vrchol Karpathu se jmenuje Kali Limni. Jde o místní dominantu a nad mořskou hladinu se tyčí do výšky přes 1.200 metrů. Zdejší fauna a flóra je poměrně pestrá. Daří se tu borovicím a prosperují tady i cypřiše a olivové háje. Pláně ve vnitrozemí jsou zarostlé trávou s voňavými bylinami a na spousta místech je možné natrefit na vinnou révu a ovocným stromům.

Dovolená na Karpathu

Pro příznivé podnebí je Karpathos považován za téměř ideální místo k prožití příjemné dovolené uprostřed léta. Během sezóny tady dochází ke srážkám pouze minimálně a svitu slunce si tu může vychutnávat dle libosti kdokoliv. Pláže jsou ponejvíce písečné, ale sem tam je možné narazit i na pláž s oblázky. Tu prý nejhezčí, Apellu, tvoří zlatavý písek a lemují ji zelené stráně a skaliska.

Azurově modrá voda v návštěvnících neodbytně vyvolává představu, že jsou někde v karibském ráji a nikoliv na středomořském ostrově. Mezi oblíbené pláže Karpathu dále patří Damatrie, Kyra Panagia, Agios Nicolaos, Achata, Mikri Amopi, Diakoftis či Agios Thoros. V jižní části ostrova jsou navíc vedle krásných pláží i dobré podmínky pro vodní sporty, hlavně surfování.

Pro lepší poznání ostrova je možné si vypůjčit skútr, motocykl či malý automobil. Během pár dní se tak dá dokonale poznat ostrovní krajinu a ostrov Karpathos prozkoumat ze všech stran. Vydat se lze samozřejmě i na pěší výlety. Je ale dobré si zakoupit mapu a pohybovat se jen po značených cestách.