Ostrov Kalymnos

Bohatá minulost

Ostrov patřící Řecku Kalymnos se nachází ve vodách Egejského moře a je 4. nejrozlehlejším ostrovem skupiny ostrovů Dodekanesos (též Dvanáctiostroví). Pyšný může být hlavně na svou pestrou minulost, což jasně dokazuje celá řada rozličných archeologických památek, které jsou rozesety po celém ostrově. Vedle nich návštěvníkům poskytuje hezkou řádku takřka dokonalých pláží a malebné ostrovní vesničky lákají k večerním procházkám. Kalymnos je též znám pěstováním mořských hub a kvůli atraktivním lezeckým terénům jej často navštěvují příznivci horolezectví.

Ostrov Kalymnos se nachází nedaleko tureckého pobřeží, na půli cesty mezi ostrovy Kos a Leros. Je hojně zarostlý bujnou vegetací a jeho povrch je značně skalnatý. V západní části ostrova na pobřeží se táhnou malebné zastrčené zátoky a pláže, východní část ostrova je spíše pustinou. Plocha ostrova je asi 100 km2. Podnebí je klasicky středomořské. V průběhu sezóny se návštěvníci ostrova budou hřát při příjemných 30°C a déšť tu prakticky neznají.

Mořské houby

Hlavním městem na ostrově je Pothia, občas nazývaná Kalymnos. Právě zde je ve všech jeho koutech znát, že Kalymnos leží v samotném centru lovu mořských hub. Během toulek po okolí zde turisté narážejí na spousty obchodů a obchůdků, které tento suvenýr prodávají. Jen je důležité se nenechat oklamat a vybrat si ten správný. Dobrá mořská houba má tmavou barvu a velké množství průduchů.

Ostrov Kalymnos ovšem turistům poskytuje celou řadu dalších míst, která by měl každý turista vidět. Za všechny stojí za zmínku např. původní hlavní město Chorio s starodávným hradem a pozůstatky starobylého kostela.

Pláže a skály

Mirties a Masouri jsou velmi populární díky svým prvotřídním plážím, příjemným zážitkem je i návštěva blízkého ostrova Telendos. Pro příznivce lezení je jeho návštěva doslova povinností. Nachází se tu více než 40 sektorů a vhodná doba ke sportu je jaro. Strmé vápencové skály sem vábí příznivce horolezectví z celého světa.