Řecký ostrov Zakynthos

Ostrov hyacintů

Prý nejkrásnější ostrov z Jónského souostroví je známý ostrov Zakynthos. Někomu by se dal stručně přiblížit coby kvetoucí a zelený kus země, na kterém se krčí romantické horské vesnice a četné kláštery. Hlavní město ostrova bylo pojmenováno stejně jako ostrov samotný Zakynthos. Jméno Zakynthos pochází z označení divokých hyacintů, jež zde na ostrově každým rokem na jaře kvetou prakticky všude.

Zajímavosti Zakynthu

Na ostrově jistě nebude od dovolené dlouhá chvíle těm, kteří obdivují přírodu a její poznávání. Zajímavou zvláštností ostrova je pláž Xigia. Jedná se o nijak rozlehlou pláž s povrchem z kamínků a oblázků, nedaleko které tryská pod mořskou hladinou síra. Voda v moři u jejích břehů má bělavou barvu, je značně cítit sirnatými sloučeninami a má léčivé účinky.

Zamilovaní naproti tomu se často vydávají ke skalám Mizithres. Toto místo hraje důležitou roli v bájích o Alexandru a Roxaně a návštěva této lokality prý slibuje lásku mezi mužem a ženou do konce života.

Na ostrově se také nachází nejrozsáhlejší zoologická zahrada v jihozápadní části Řecka. Vystavovány tu jsou desítky druhů živočichů od obojživelníků přes ptáky až po savce. ZOO se jmenuje Kamenný Askos a jeho prohlídku by si neměl nikdo z turistů nechat ujít.

K relaxaci přímo zvou ty nejromantičtější pláže s mramorovým pískem. Tou nejznámější pláží na ostrově Zakynthos je Navagio (nebo též pláž Ztroskotání). Její návštěvníci se tady cachtají a plavou v tyrkysově modrém moři, ze kterého za jasné oblohy, která je tu častá, až bolí oči.

Želvy

Symbolem ostrova je zřejmě želva Caretta Caretta. Ta sem v průběhu letní sezóny naláká stovky a stovky zvědavých turistů, protože se na zdejších plážích v letních měsících rozmnožuje a klade do písku svá vajíčka. Kvůli velké turistické vytíženosti ostrova se ale stala ohroženým druhem a je zákonem striktně chráněná. Setkání s těmito obdivuhodnými živočichy je možné absolvovat na jihu ostrova.

Je však nutné si uvědomit, že vzhledem k jejich výskytu jsou v těchto místech zakázány jakékoli vodní sporty. Za želvami se denně pořádají i výpravy lodí a turisté si tak mohou prožít plavání s těmito vzácnými tvory.