Řecká Olympská riviera

Odkud vládli bohové

Pokud má být řeč o Řecku, tajným tipem mnohých zkušených turistů je kupodivu řecká pevnina. Zejména pak Olympská riviéra, rozkládající se na úpatí majestátného pohoří Olymp. Na návštěvníky tu čekají působivé přírodní scenerie. Ty překvapí na straně jedné drsnými horami a na druhé straně průzračným mořem a plážemi se zlatavě zbarveným jemným pískem. Obávat se davů lidí, toužících po odpočinku, je v této části Řecka zcela liché. Olympská riviéra patří ke klidnějším prázdninovým destinacím a moře i pláže bývají i uprostřed hlavní turistické sezóny perfektně čisté.

Nejnavštěvovanějšími letovisky jsou Nei Pori, Leptokaria, Platamonas a Paralia. V každém ze zdejších letovisek si mohou turisté vybírat z široké nabídky ubytování. Ta zahrnuje celou řadu nejrůznějších apartmánů, penzionů a samozřejmě i luxusnějších a dobře vybavených hotelů.

Pierie

Riviéra pod Olympem bývá též nazývána jako Pierie. Její pláže jsou každoročně ohodnoceny Modrými vlajkami a Olympská riviéra vábí k návštěvě nejen rekreanty, kteří v Řecku hledají pohodovou dovolenou na pobřeží moře, ale též turisty, co během dovolené uvítají možnost pěších výletů na vrcholky hor a nebo si libují v atmosféře prošlých staletí. Nedaleké horstvo Olymp si dle řeckých bájí vybralo dvanáct bohů za svůj domov a právě z tohoto místa panoval nejmocnější z bohů Zeus. Okolí Olympu bylo v roce 1938 vyhlášeno národním parkem.

Nei Pori a Platamonas

S největší pravděpodobností nejhezčí pláže na Olympské rivieře se prý nalézají podél obce Nei Pori. Nei Pori je k nalezení nedaleko jižní části pohoří Olymp. Pro aktivnější jedince jsou na plážích místními provozovány takové atrakce, jako je jízda na vodních lyží, let na padáku připojeném za rychlou motorovou lodí a podobné plážové sporty. Na ty nejmenší čeká v centru městečka lunapark, dospělí zase mohou zajít do některého z místních barů, taveren nebo obchůdků.

Necelé 3 kilometry od Nei Pori leží příjemné středisko Platamonas. I zde jsou výborné podmínky pro dovolenou u moře jak má být, moře je zde dokonale čisté. Nad Platamonasem se tyčí k nebi ruina hradu, která romanticky vynikne v čase, kdy se slunce sklání k obzoru. Dokonale si lze pohled prožít během večerní procházky po pobřeží.