Ostrov Kos

Kolébka lékařství

Řecký ostrov Kos, též nazývaný Hippokratův ostrov podle známého zakladatele moderního lékařství, jež se zde narodil, je situován v jihovýchodní části Egejského moře. Geograficky patří do souostroví Dodekanéských ostrovů.

Ostrov Kos je podlouhlý a rozkládá se na ploše téměř 300 kilometrů čtverečních. Jeho délka činí 50 kilometrů a jeho šířka kolísá mezi 2 – 10 kilometry. Stálý pobyt zde má kolem 30.000 ostrovanů, z nichž více než 50% pracuje v oboru cestování. Během léta pak přijíždějí na ostrov desetitisíce turistů ze všech koutů světa.

Nížinatý ostrov

Siluetu ostrova tvoří, na rozdíl od většiny řeckých ostrovů, hlavně nížiny. Jediné pohoří na ostrově, Dikeos, se táhne podél jižního pobřeží. Nejvyšší koský vrchol Mt. Dikeos se tyčí do výšky 846 metrů. Ostrovu dala vzniknout sopečná činnost. I to je důvodem, proč se po celém ostrově nalézá hezká řádka termálních pramenů s léčivými účinky a příznivým působením na lidské tělo.

Ostrov Kos má velmi příjemné a stálé počasí. Turisty sem lákají hlavně rozsáhlé pláže s pískem a oblázky a s pozvolným vstupem do příjemně vyhřáté mořské vody. To je dobrou zprávou zejména pro rodiny s malými dětmi. K dalším lákadlům pak patří krásná subtropická příroda, vesničky plné romantiky, ve kterých jakoby se zastavil čas a také velké množství historických památek.

Minulost a současnost

Hlavní město Kos, proslulé pevností ze středověku a Hippokratovým platanem, bývá častým cílem turistů, mířících na tento půvabný ostrov za poznáním. Zakladateli moderní medicíny je zasvěcena nejznámější památka ostrova Kos Asklépion. Ten se ve starověkém Řecku stal největší tehdejší zdravotní institucí a v jeho útrobách se nalézala Hippokratova lékařská škola.

Ostrov ale netěží pouze ze své obdivuhodné historie, nýbrž též současností. Možnost nakoupit si najdou návštěvníci ostrova v moderních obchodech a zábavu a rozptýlení v bezpočtu barů, restaurací a taveren.

Ostrov Kos bývá obvykle volen coby výchozí místo pro cestu do tureckého Bodrumu, jež je od ostrova Kos vzdálen pouhé 4 kilometry.