Ostrov Rhodos v Řecku

Oblíbená destinace

Ostrov Rhodos patří do skupiny Dodekanéských ostrovů na západě Řecka, mezi kterým vítězí svou velikostí. V celořeckém měřítku je pak Rhodos čtvrtým největším ostrovem.

Břehy ostrova omývají vody Egejského moře podél severního pobřeží a vodami Středozemního moře z jihu. Mezi severním cípem ostrova a Tureckem leží asi 10 kilometrů široký průliv. Cestovateli je ostrov Rhodos často vyhledáván nejen kvůli svým památkám, ale též pro stálé teplé podnebí.

Sever a východ ostrova

Podél severního pobřeží vane silnější vítr a tudíž sem obvykle míří vyznavači windsurfingu a kiteboardingu. Písečných pláží je zde pouze několik, převládají hlavně oblázkové a skalnaté. To, že se zde na plážích nenachází písek, je ale zároveň důvodem, proč je podél severního pobřeží Rhodu moře tak dokonale čisté a přímo vybízí k potápění a šnorchlování.

Na obdivovatele památek tady čekají 2 torza hradů Kritini a Monolithos. Z obou je krásný výhled na moře a nedaleké menší ostrůvky. Při cestě do hlavního města ostrova se vyplatí navštívit zeměpisně pozoruhodné místo Polibek 2 moří, kde se mísí vody Středozemního moře a moře Egejského.

Na východě se nacházejí především pláže se zlatavým pískem. Právě proto zde bylo postaveno daleko více hotelů a dalších kapacit, sloužících k ubytování turistů než v západní části ostrova. Pláže s vyhřátým pískem vyhledávají hlavně rodiny s dětmi, protože je tu mírný vstup do moře.

Podél pobřeží si lze vyzkoušet spoustu vodních sportů a zábavných atrakcí jako je let na padáku za motorovou lodí nebo jízda na banánu. Mezi nejpopulárnější letoviska východního pobřeží patří Lindos, Faliraki a Kolymbia.

Pláž Tsambika

Za návštěvu stojí hezká dlouhá pláž s jemným pískem Tsambika. Protože se v její blízkosti nenachází žádný hotel, turisté se na ni dopravují zapůjčenými automobily či skůtry. Na pláži však bylo vybudováno zázemí pro prožití hezkého odpoledne jako jsou restaurace a bary. A pochopitelně zde nezapomněli ani na sprchy.