Ostrov Alonissos

Zapomenutý ostrov

V posledních letech se stává tipem v nabídce cestovek řecký ostrov Alonissos. Leží mezi ostrovy Skiathos a Skopelos, které jsou někdy nazývány diamanty severních Sporad.

Z ostrova Alonissos lze pozorovat jedny z nejromantičtějších západů slunce ze všech středomořských ostrovů. Ostrov je též součástí jedinečného mořského parku. Cesta na Alonissos je zajišťována trajekty z nedalekého Skiathosu, kde bylo vybudováno letiště s mezinárodní certifikací a na němž přistávají letadla s turisty, mířícími na dovolenou do alonisských letovisek.

Alonissos zabírá necelých 60 km2 a má jen necelé 3.000 trvale žijících obyvatel. Tato skutečnost je s největší pravděpodobností příčinou, proč je ostrov prozatím neovlivněn masovým turismem a ze všech koutů tu na jeho návštěvníky dýchá klid a pohoda.

Kvetoucí stráně a tuleni

Na ostrově rostou v hojném množství divoké léčivé byliny a tak bývá často nazýván přírodní lékárnou. Koncem minulého století byl ostrov uznán a prohlášen národním mořským parkem. Ve pobřežních vodách žije posledních několik stovek tuleňů středomořských.

Na výlet stojí za to vyrazit do městeček Alonissos nebo Patitiri. Hlavní město zdevastovalo roku 1965 zemětřesení a od toho roku se legislativa ostrova přemístila do přístavního městečka Patitiri.

Obě obce nejenže podtrhují působivou historii ostrova, ale stejně tak je zde možné zakoupit suvenýr nebo si dát v některé ze zdejších kaváren vyhlášenou řeckou kávu. Kdo má rád mořské plody, nesmí vynechat ochutnávku čerstvých ryb, které místní kuchaři výborně upravují na všemožné varianty.