Evia

Druhý největší

Řecký ostrov Evia leží v Egejské moři a je druhým největším ostrovem v této části Egejského moře. Nachází se u východních břehů Řecka a současně je součástí sporadského souostroví. Délka ostrova Evia je necelých 180 kilometrů a počet obyvatel je asi 217.000.

Symbolem Evie je vrchol Dirfys s výškou 1750 metrů. Ten je zároveň nejvyšším ostrovním bodem. Evia je hlavně hornatá, což jistě ocení všichni milovníci turistiky a pěších procházek. S pevninským Řeckem je tento ostrov spojen řadou mostů, k přepravě je však možné použít i trajektovou dopravu. Cesta lodí zabere jen 45 minut.

Borovice v Pefki

Populární prázdninové městečko Pefki bylo pojmenováno po borovicích, které se nacházejí po celém ostrově a turistům dopřávají chladivý stín jako štít před horkým sluncem. Dokonce je možné koupit piniový med z ostrova Evia.

V letovisku najdou dovolenkáři vše, co ke strávení klidné dovolené potřebují. Jsou tu čisté pláže, průzračně čisté moře, pěší zóny s bary a místními hospůdkami. Leží zde též romantický přístav. Každý den v hlavní sezoně se tu pořádají trhy, kde je možné pořídit čerstvé ovoce, zeleninu a právě vylovené ryby.

Poznávacím znamením v tomto městečku je dlouhá pláž, kde si mohou turisté zapůjčit slunečníky a lehátka. Pláž je písčitá, místy však jsou malé oblázky, které postupně přechází do větších kamenů a skal. Pláž odděluje od Pefki široká promenáda, která turistům obvykle slouží k dlouhým procházkám. Strávit nějaký čas mohou návštěvníci v některé z místních taveren a dopřát si pohostinnost zdejších lidí.

Chalkida

Hlavní město nese název Chalkida a v současnosti tady bydlí asi 50 tisíc ostrovanů. Nachází se tu průmyslový přístav, který je pěknou atrakcí pro turisty, kteří do těchto míst zavítají během procházky po ostrově. Dalším lákadlem je průplav Evripos, který je široký jen 40 metrů. V samotné Chalkidě si určitě nesmí návštěvníci nechat ujít prohlídku historického jádra, muzeí či projít se podél pobřeží, kde jsou restaurace, kavárny a nejrůznější hotýlky.