Ostrov Chios

Země vůní

Ostrov Chios je pátým nejrozlehlejším řeckým ostrovem a leží v Kykladských ostrovech v Egejském moři. Je nazýván též jako ostrov vůní. Proč? Po celé ploše ostrova rostou jasmíny a pomerančovníky, jež dodávají Chiosu charakteristickou nasládlou vůni.

Po celém ostrově rostou ovocné sady, granátovníky, fíky, pomerančovníky, mandarinky, další citrusy a jsou tu i pole s divoce rostoucími tulipány. Návštěvníci bývají okouzleni jeho nenucenou atmosférou a poutavým mořem s až neuvěřitelně čistou vodou. Ostrov má za sebou pestrou historii a byl dokonce i jakýmsi centrem helénské kultury. Žily tu takové osobnosti historie, jako byl Homér, Neophytos Vamvas a celá řada dalších.

Geografie Chiu

Chios je něco málo přes 200 kilometrů dlouhý a zabírá plochu téměř 850 kilometrů čtverečních. Jeho břehy omývají vody Egejského moře. Severní cíp ostrova je velice řídce osídlen a nalézá se tu nejvyšší vrchol ostrova Mt. Pelinaios. Tento vrchol se nachází v nadmořské výšce 1.297 metrů.

Prakticky veškeré dění na ostrově se točí okolo hlavního města Chio. V něm žije většina místních a nachází se tu i přístav. Na ostrově Chios je k vidění několik starobylých vesniček. Domy a obydlí místních jsou původní kamenné, což působí velice romantickým dojmem. Mezi nimi se čas od času najde taverna připravující chioskou kuchyni, která na dálku láká kolemjdoucí příjemnou vůní.

Koupání a odpočinek

Na Chiu si turisté mohou vybírat hned z několika pláží a rozhodnou se pro tu, jež odpovídá jejich požadavkům. Rodiny s dětmi vyhledávají pláže s jemným pískem kvůli svým dětem. Mladí turisté naopak rádi tráví čas na plážích s mořskými útesy a pestrým životem pod hladinou. Směřuje sem celá řada příznivců vodních a plážových sportů, kteří obdivují zdejší vlny a surfují podél pobřeží. Většina pláží má písečný povrch a pouze některé z nich je oblázkových. Nejpopulárnější pláže jsou asi Karfas, Mega, Aghia Fotia, Limnionas a pláž Emporios, kde se nachází černé oblázky.

Volný čas na ostrově Chios je synonymem pro dokonalý odpočinek. Pláže nejsou přeplněné, nehrozí zde masová turistika a tak si návštěvníci mohou užívat své soukromí. Od jara do podzimu se teploty pohybují kolem třiceti stupňů a panuje tu letní sezona. I v průběhu zimy stojí za to Chios navštívit a vypravit se poznávat místní památky a věnovat se výletům po okolí.