Ostrov Korfu

Současnost a historie Korfu

Ostrovu Korfu (nebo též Kerkyra) se někdy říká Zelený diamant nebo také středomořský smaragd. Díky vydatným srážkám během zimního období a dobrému klimatu se tady skvěle daří všemožné fauně i flóře. Svěží příroda na Korfu pak už jen dokresluje půvab tohoto na první pohled zeleného ostrova. Zajímavý fakt pro milovníky člověkem nezasažené přírody: na Kerkyře divoce roste přes čtyřicet druhů divokých orchideí.

Už v dřívějších letech patřilo Korfu k často vyhledávaným cílům pro letní dovolenou v Řecku. Tento stav navíc během posledních let ještě nabral na intenzitě. Již před více než 150 lety si jej mimo jiné oblíbila císařovna Sissy z Rakouska. Ta si tady nechala dokonce vybudovala letní zámeček jménem Achilleion.

V současnosti je ostrov oblíbenou oblastí v první řadě pro dovolenkáře ze Spojeného království. Britové v současnosti míří na ostrov kvůli odkazu takových velikánů literatury, jako byl G. G. Byron nebo Gerald Durrell. Svou stopu zanechal na Korfu i princ Filip, manžel královny Alžběty II. Ten se na ostrově ve vile Mon Repos, která stojí jen nedaleko města Korfu, v roce 1921 narodil. Význam pro Británii ale neznamená, že by na ostrově trávili svou dovolenou pouze britští občané. I českých turistů míří na ostrov několik tisíc ročně a to především na last minute zájezdy.

Proč na Korfu?

Kerkyra na turistickém nebi boduje především velmi členitým pobřežím. To se táhne v délce přesahující 2 stovky kilometrů. Místní pláže pak patří dle mnoha zkušených cestovatelů k těm nejhezčím a nejpůsobivějším v oblasti Středozemního moře.

Nejvíce z nich, především v severní a stejně tak v západní části Korfu, mají povrch pokrytý jemným zlatavým pískem. A nedaleko právě těch nejhezčích pláží na ostrově leží známá letoviska. K nim patří například Sidari, Acharavi nebo Agios Georgios.

Naopak podél východního pobřeží jsou pláže pokryté hlavně oblázky. Tuto skutečnost ale kompenzuje klidnější moře s teplejší vodou. Také tady nefouká tak silný vítr jako vane na severu ostrova. Na východě se nachází i obec a současně prázdninové středisko Dassia, kam návštěvníci cestující na ostrov velmi často směřují.

Hlavní město ostrova Kerkyra je plné života. Na ty, kteří rádi nakupují, zde číhá přehršel obchůdků s potravinami a suvenýry všeho druhu. K návštěvě zvou kolemjdoucí četné restaurace a bary. V noci tu život rozhodně nekončí, neboť ve většině obchodů lze nakupovat i těsně před půlnocí. Příznivci noční zábavy mohou navštívit některou z diskoték, které končí provoz obvykle až nad ránem.